Bekijk of download leuke en informatieve documenten:

 


Een project van Roel Crul – Vorm en Ruimte


speelmaatje risico

Geen leven zonder risico’s

Vanaf de straat komen vertrouwde geluiden. Toch kijk ik op van mijn werk. Dát heb ik al lang niet meer gehoord! Een groepje kinderen speelt verstoppertje achter in de straat geparkeerde auto’s. Daarna proberen ze een ballon zo lang mogelijk in de lucht te houden. Ik hoor dat ze spelregels met elkaar afspreken. De zes kinderen van een jaar of acht amuseren zich prima met elkaar. In de vier maanden dat we hier, in deze bijzonder autoluwe straat wonen is het niet eerder gebeurd, dat we kinderen gewoon op straat zien en horen spelen.

Download de PDF


Stappenplan voor sport- of speelplek

Openbare ruimte is in Nederland schaars. De beperkte ruimte die beschikbaar is voor sport en spel in de directe woonomgeving moet zo optimaal mogelijk worden benut. Deze flyer zet voor verschillende belangenpartijen in 10 stappen uiteen welke thema’s hierbij van belang zijn.

Download de PDF


Jeugd, natuur en gezondheid

Waarom kinderen natuur nodig hebben
Kwetsbare kinderen
Het recht op het hoogst haalbare niveau van lichamelijke en geestelijke gezondheid is een fundamenteel recht van kinderen. In Nederland zijn er veel basisvoorzieningen om dit recht te waarborgen. Door ontwikkelingen zoals de …

Download de PDF

 


‘Buitenspelen bevordert cognitieve ontwikkeling’1

Peuters die tijdens de opvang veel tijd buiten doorbrengen, hebben een betere focus en vertonen verminderde hyperactiviteit als zij naar de basisschool gaan. Dat blijkt uit een Noors-Canadees onderzoek onder 562 kinderen.

Het onderzoek ‘Time spent outdoors during preschool: Links with children’s cognitive and behavioral development’ werd uitgevoerd door de universiteiten van Oslo (Noorwegen), Montreal en Quebec in Montreal (Canada). Vier jaar lang werden de 562 kinderen (tussen de 1 en 6 jaar oud) geobserveerd door hun ouders en professionals. Het doel van het onderzoek was om te kijken naar de relatie die buitenspelen heeft met de cognitieve en gedragsontwikkeling van kinderen …

Download de PDF